У понедјељак, 26. јуна 2023.године са почетком у 20 часова у Културном центру Градишка биће уприличена промоција пројекта документарно –играног филма „33 Анђела“.

Филм 33 Анђела оживљава сјећање на српску дјецу страдалу у нацистичким логорима у Норвешкој током Другог свјетског рата. Ријеч је о 177 српске дјеце, која су из својих кућа у селима Поткозарја, Баније и Кордуна, спроведену у усташке логоре на територији НДХ, а потом су са породицама спроведени у Норвешку као робови на градњи пута ка граници са Финском. Одведени су у смрт само зато, јер су били Срби, као део планираног геноцида усташког режима. Најмлађи међу њима имао је само 10 година. Послије осам деценија, рођаци, потомци страдалих породица и свједока, историчари оживљавају истину о страдању недужне дјеце.

У периоду од 26. до 29. јуна ове године у Републици Српској на локацији Градишка, село Рогољи и др. потом у Дубици, Градини филмска екипа 33 Анђела снима игране кадрове за филм, који говори о страдању српске дјеце у нацистичким логорима у Норвешкој за време Другог свјетског рата.
Реализацију су подржали и ЈУ Културни центар Градишка, ЈУ Завичајни музеј Градишка и Град Градишка.

Учесници пројекта, који ће говорити на панелу:
Бранко Димовић Димевски – аутора пројекта
Johanes Solberg – др теологије
Knut Thorensen – историчар
Горан Вукчевић – редитељ

Понедјељак, 26.6.2023.године у 20 часова
Културни центар Градишка